Maci csoport

(Angol nyelvi specializációs csoport)

Az angol nyelvű csoport célja óvodás korban az, hogy a gyerekekkel megismertesse és megszerettesse ezt az „idegen” nyelvet, mely által az idegen szó elveszti eredeti jelentését, hiszen a gyerekek természetesnek veszik, hogy más nyelveken is lehet kommunikálni. Ez a cél viszont eredményesen csak egy anyanyelvihez közeli környezetben valósítható meg. Tehát e csoport célja egyben az is, hogy megpróbáljon egy viszonylagos angol anyanyelvi környezetet biztosítani, ahol az igen fogékony fiatal gyerekek szinte második anyanyelvükként sajátítják el ezt a számukra új nyelvet.

Miben más, mint a hagyományos nyelvoktatás?

  • A foglalkozások részben angol nyelven folynak a nap során, illetve a nevelő ezen a nyelven beszél a gyerekekhez az étkezések, a játék, az öltözködés és fürdőszobai tevékenységek végzésekor is.
  • Viszonylagos angol anyanyelvi környezet biztosítása angol nyelvű könyvek, játékok és feladatok segítségével.
  • A gyerekek mindennapi angol nyelvű kommunikáció által sajátítják el a nyelvet, életszerű szituációkból, nem pedig leckékből, tankönyvekből.

A gyerekek anyanyelvüket is ösztönös megfigyelés és ismétlés során sajátítják el. Így ez a módszer is azon alapszik, hogy a gyermekek természetes módon folyamatosan ismétlődő mondatok hallgatása és pozitív megerősítések során sajátítsák el az angolt, mint második anyanyelvet. A megértett és kimondott szavakból mondatok állnak össze és a gyermek eljut odáig, hogy nemcsak megérti a kérdéseket, utasításokat, de válaszol, kifejezi saját véleményét, beszélget, akárcsak anyanyelvén.

Ahhoz, hogy minden gyerek ösztönösen sajátítson el egy idegen nyelvet, minél több és intenzívebb kommunikációra van szükség, értve ez alatt a kommunikáció különböző és sokrétű eszközeit. Csoportlétszám: 18-20 fő.
Ez a csoport vegyes korosztályú csoportként működik, melyen belül bizonyos foglalkozásokon és tevékenységekben meg kell oldani a fiatalabb és idősebb gyerekek szétválasztását, differenciálását. A differenciálás e csoport esetében mindig korosztály és nem nyelvi tudásszint alapján javasolt.

 

A foglalkozásokon a gyerekek életkorának és nyelvi tudásának megfelelő csoportbontással dolgozunk, amely általában 2 csoportot is jelenthet. Nagyon fontos, hogy minden gyerek saját szintjének megfelelő tevékenységet végezzen egy-egy foglalkozási blokkon belül.

Egy-egy foglalkozás időtartamán belül a tevékenységek váltakozhatnak a feladatok természetétől függően. A gyerekek oldott, kellemes légkörben szívesen végzett tevékenységeket nem érzik fárasztónak. A különböző tevékenységek váltakoztatása pihentet.

 

Több éves tapasztalataink azt igazolják, hogy ez a típusú angol nyelvi csoport hatékonyabban működik, mint a jelen pillanatban a magyar oktatási intézmények nagy többségében zajló nyelvoktatás. A gyerekek sokkal jobban élvezik, mint a hagyományos nyelvoktatást, s életük aktív részének érzik az angol nyelvet is. A nyelvtanulás nem teher számukra, hanem móka és játék.

MÁV Ovi Székesfehérvár 1 MÁV Ovi Székesfehérvár 2 MÁV Ovi Székesfehérvár 3 MÁV Ovi Székesfehérvár 4 MÁV Ovi Székesfehérvár 5 MÁV Ovi Székesfehérvár 6

Naptár

«2021. július»
HKSzCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

Mesevár

 

 

Zöld Óvoda

Mesevár tagóvoda - 8000 Székesfehérvár, Fűtőház u. 3-5.
Tel./Fax: 22/316-375
E-mail: alapitvovodaszfv@t-online.hu